Upean paikalliskamppailun jälkeen, oli ehkä virhe katsoa Ruudun studiolähetys (joka puitteiden osalta on hienosti toteutettu kokonaisuus). Pohjanmaan derbyn valinta kuukauden peliksi Jim-kanavalle oli erinomainen mahdollisuus tuoda kansallisella tasolla salibandya nähtäväksi isommalle yleisölle. Harmittavasti salibandyn kannalta, asiantuntijoiden kommentoinnin taso ei riittänyt tuomaan molemmille joukkueille kuuluvaa arvoa. Näin Jymyn valmennustiimissä olevana pystyn heittämään jätesäkkiin ison osan aivan tuulesta temmatuista kommenteista. 
Peli oli itsessään todella hieno, onnittelut SPV:lle Pohjanmaan herruudesta. Sitten itse peliin.

Ymmärrykseni mukaan, jos salibandyottelu päättyy yhden maalin erolla, on tällöin ottelu ollut kohtuullisen tasainen. Jos kotijoukkueena oleva Jymy onnistuu ”vain” taistelemalla ja peliin heittäytymällä päästämään 60 minuutissa yhden maalin tasakentällisin SPV:n tasoista joukkuetta vastaan, mihin pystyisimmekään, jos meillä olisi jokin tapa pelata?

Väsyneet junttiporukka-kommentit voidaan laittaa sitten suorilta sinne jätesäkkiin myöskin. Etenkin tämmöisissä isoissa lähetyksissä. Mitä se edes tarkoittaa ja miten se liittyy pelaamiseen mitenkään?

Asiantuntijat sanoivat, että Jymyllä ei ole selkeää pelitapaa, mihin nojata. Vai onko se liian yksinkertainen tuotavaksi esille? Haastava se ainakin on. Erityisesti nuorille pelaajille, jotka kehittyvät sitä pelatessaan. Pelitapa vaatii nuoria pelaajiamme oppimaan liigatason puolustusvaateen. Sillä ilman riittävää puolustuspeliä, ei liigatasolla pärjää. Jos joukkue pystyy voittamaan tai pelaamaan tasaisesti SPV:n, Nokian KrP:n, Happeen, Indiansin tai Classicin tasoisia joukkueita vastaan tasakentällisin, niin ei se varmaan pelkällä hurmoksella tapahdu? Pelitavassamme on selkeää, kenen olisi täytynyt suorittaa oma ruutunsa paremmin. Se voi olla rajua, mutta varmasti kehittää.

Sitten niihin klippeihin. Puhutaan rakenteista, ja esimerkeiksi valitaan tilanteenvaihtoja pallonmenetyksistä tai henkilökohtaisista valinnoista aiemmin mainituista oikeista tai vääristä ratkaisuista. Klipit valittu sieltä ja täältä, omaa ajatusta tukien. Onhan se niinkin, että Jymyllä on paljon tekemistä pelinsä kanssa, kuten kaikessa muussakin. Mutta ”se on tavallaan osa sitä prosessia”. Kaikki ymmärtää, ettei kaudessa tai kahdessa, Inssi-Divarista tulleista junioripelaajista tule liigatähtiä. Pelitapa löytyy, identiteetti on Jymyssä löytynyt, yhteisö on hieno ja nuoret pelaajat kehittyvät meillä liigajoukkueessa ja junioreissa takuuvarmasti. Hyvähän se on, että F-Liigassa ei pärjää ihan ilmaiseksi, vaan menestymisestä joutuu maksamaan hintaa. Ilmeisesti jotain täällä myös oikein tehdään, kun jatkosopimuksia tekevät nämä nuoret pelimiehet, vaikka kiinnostusta on myös muista seuroista. Toivottavasti pystytään jatkossakin kehittämään heitä, mahdollisesti myös optimaalisella tavalla.

”Siellä on vastuunkantajinakin paljon aika nuoria pelaajia, heissä iso potentiaali. Mutta tavallaan se miten opitaan, se on tavallaan osa sitä prosessia, että miten hyväksi palaajaksi tullaan et se.. Tavallaan opit tekeen oikeita ratkaisuja tietyissä paikoissa” – ”Tai ehkä heitän vähän kysymysmerkin et onks toi semmonen pelityyli/pelitapa mikä sit välttämättä noita Eemil Äijälöitä ja muita tavallaan ehkä ihan optimaalisella tavalla kehittää jos mietitään, että heillä on potentiaalia kuitenkin ihan kansaivälisentason pelaajiksi.” – Asiantuntija

Niin. Meillä nuoret pelaajat pääsevät oppimaan sitä vastuuta. Ei ole maajoukkuepelaajien tarjoamia siipiä joiden suojassa kasvaa. Kun itse joutuu kantamaan vastuuta isoilla peliminuuteilla ja tekemään niitä ratkaisuja ja mahdollisesti niistä oppimaan. Joskus ehkä heidän siipiensä suojaan pääsee joku nuori oppimaan. Vaikka Jymyssä. On kuitenkin surullista, että laajalle lähetettävässä lähetyksessä päädytään pohtimaan, että onko Jymy jollekin oikea paikka kehittyä. Kyseinen kommentti ei tee mitään muuta kuin negatiivista ja luotaan työntävää mainosta seuraa kohtaan, missä muissa kokopäivätöissä olevat henkilöt pyrkivät kehittämään toimintaa. Puolueettomasti tuotettu lähetys, jonka tarkoituksena on lisätä lajin kiinnostavuutta, ei voi sisältää kyseisen kaltaisia kommentteja. Ei yksinkertaisesti voi. Täytyy myös korjata, että Jymyllä on seurassa yksi päätoiminen junioripäällikkö. Seuramme kehittyy ja pelaajamäärät kasvavat tällä hetkellä kovaa vauhtia. Joten omia kasvatteja alkaa muutaman vuoden päästä myös tulemaan. Minibussivarausta ei tarvitse Limingassa enää välttämättä käyttää, vaikka erityisen hyvä ratkaisu se on tällä hetkellä ollut.

Tekstin raapusteli yhden nukutun yön jälkeen:

Jari Karjalainen
Junioripäällikkö ja edustuksen lajivalmentaja